Villa Adamo

Amelia Adamo, som tidigt skrev på Dalarös vänners protestlista mot exploateringen av Lyngsåsa-tomten, har under våren ansökt om bygglov för en stor, modernistisk betongvilla på Torsvägen 22, kallad ”Villa Adamo”. Huset kritiserades skarpt av bygglovsavdelningen i minst två avslag (se avslaget här). Huset bröt mot det mesta i detaljplanen och särskilt mot q-märkningen, som innebär att nya hus ska ta hänsyn till Dalarös gamla kulturmiljö. Förvaltningen motiverade sitt avslag bl.a. på dettta sätt; ”Byggnadens utformning har, med sitt arkitektoniska uttryck genom stora uppglasade ytor, dominerande fönstersättning och avvikande byggnadsform, i sin helhet inte anpassad till bebyggelsen i området och bedöms därför strida mot detaljplanens skyddsbestämmelser”. Se bild 1 nedan.

Efter omfattande ändringar främst avseende tomten och byggnadernas placering, bland annat ska tomten inte hårdbeläggas, anser nu bygglovsförvaltningen att huset och tomten uppfyller detaljplanens minimibestämmelser. Se bygglovet här. Det anmärkningsvärda är att ändringarna i själva byggnaderna är mycket begränsade. Ett mer modest plåttak, fönster som nu separerats från taket och en carport som nu inte är sammanbyggd med huvudbyggnaden och därmed minskar huvudbyggnadens yta till godkända 150 kvm. Det är därför enligt vår uppfattning omöjligt att hävda att inte det tidigare omdömet som presenterats ovan fortfarande gäller. Se bild 2 nedan.

Bild 1. Ansökan 2013-04-03. Byggnad ej anpassad till bebyggelsen i området och bedöms därför strida mot detaljplanens skyddsbestämmelser.

Villa Adamo 1

Bild 2. Ansökan 2013.06.03. Byggnad bedöms som anpassad till bebyggelsen i området och strider därför  ej mot detaljplanens skyddsbestämmelser.

Stadsbyggnadsförvaltningen har därmed förbigått sin tidigare bedömning och gett bygglov till en byggnad i glas och betong som är sällsynt illa anpassad till trähusbebyggelsen i området. Därmed har också förvaltningen gjort ett allvarligt avsteg från den praxis som utvecklats för nybyggnation på Dalarö. Detaljplanen säger förvisso inte exakt vad som menas med anpassning till kulturmiljön. Men som all dalaröbor som byggt nytt på senare år vet så har normen varit den traditionella dalarövillan trä med spröjsade fönster och klassiska takvinklar mm. (läs mer här) Denna praxis har varit till gagn för Dalarö som därmed har kunnat hållas ihop som en enhetlig kulturmiljö men samtidigt ha en stor variation i utförandet av de enskilda byggnaderna. Nu blir det fortsättningsvis svårare för förvaltningen att stå emot krav på nya betonghus och Dalarö kommer successivt bli mer likt de blandade, profillösa standardsamhällen som är så vanliga i Sverige idag. Det smärtar oss djupt att det är människor som skrivit under Dalarö Vänners upprop som driver på denna utveckling. Enligt vår uppfattning förstärks inkonsistensen i förvaltningens beslut av att Stadbyggnadsnämndens beslut om Lyngsåsa ju klart öppnade för att husen kan byggas i trä (se beslutet här). Det var en stor framgång för dalaröborna, som ju gjorde ett alternativförslag i trä (läs om alternativförslaget här). Det är därför viktigt att dalaröborna trycker på så att de detaljplaner som nu ska skrivas för Lyngsåsa och Strand hotel innehåller tydliga skrivningar om att anpassning till Dalarös kulturmiljö är att bygga i trä.

I höst (9 november kl 10-15 i Tullhuset) anordnar föreningslivet på Dalarö ett seminarium som bland annat ska handla om hur man bygger nytt i trä. Dalarö ska lanseras som ett fördöme för nytt och gammalt trähusbyggande. Är betongvillor Dalarös framtid? Eller ska vi fortsätta att utveckla trähusbyggandet? Hur förtydligar vi detaljplanens q-märkning, dvs kravet på anpassning till Dalarös kulturmiljö?

Kommentera!

55 reaktion på “Villa Adamo

 1. Så tråkigt med dessa hatattacker på svenskt kulturarv som att ge bygglov för denna betongklump utgör. Är själv från västkusten och det är lika tråkigt varje gång en betongklump dyker och förstör för hela samhället ibland alla vackra trähus.

 2. Jag tycker ni är trångsynta och snobbiga. Bor själv i Stuvsta och på somrarna i Grebbestad och i Båstad. Där är husen i blandad stil. Är ni förmer än andra?
  Mvh/Petter

  • Dalaröborna tror sig säkert inte vara förmer än andra. Men Adamo anser sig säkert vara förmer! Annars hade inte problemet uppstått!

 3. Vilket fantastiskt fint hus. Tänk att det finns så många tråkiga och bakåtsträvande människor som vill stoppa detta bygge. Om jag var Amelia Adamo skulle jag sälja tomten direkt och bygga det någon annanstans där det bor positiva och moderna människor. För vem skulle vilja bo grannar med dessa stockkonservativa personer som vill och tydligen får stoppa andra människors drömmar.

 4. ”Anpassning till kulturmiljön” är ett otroligt godtyckligt begrepp och man måste ha väldigt torrt på fötterna för att kunna avslå ett bygglov enbart med stöd av en sådan formulering.

  Tycker det är beklämmande att Amelia har åkt på ett sådant stort motstånd för att hon vill bo i någon slags samtid och inte bygga en pastisch av en tid som flytt. Det ska hon ha all heder för.

 5. Hur orkar ni göra en sån stor affär av det här? Ni har alldeles för mycker fritid… Pinsamt.

 6. Det går bara inte att göra så mot denna ö. Det finns inga pengar i världen som kan göra att någon ansvarig kan acceptera det här projektet samt förstöra ön med detta ”shabrak”.

 7. Men inte skall väl Amelia som är en så ärtig kvinna nekas detta? Själv hoppas jag kunna prova hennes jaccuzzi eftersom jag räknar med att bygga spektaklet.

 8. Vilken vidrig liten grupp bakåtsträvare. Fantastiskt vackert hus och Dalarö är fullt av massa snirkliga trähus så det ska nog räcka till för den som går igång på spröjs och snickarglädje.
  Jag lider med Adamo och förstår till fullo om hon inte vill bo bredvid gringubbar vars föräldrar antagligen var syskon. Synd.

  Dalarö är för övrigt väldigt trevligt.

 9. Tycker att det luktar lite mygel här….

  Saxat ur Haninge kommuns hemsida:
  Riksintressen
  Planområdet ligger i ett viktigt kust- och skärgårdslandskap med höga natur- och kulturvärden
  och ingår i riksintresse för både kulturmiljö och rörligt friluftsliv.
  Kustområdena och skärgården i Stockholms län omfattas av 4 kap 4§ miljöbalken – med
  begränsningar för fritisbebyggelsen samt av 4 kap 2§ miljöbalken – turism och friluftsliv ska
  särskilt beaktas. Området omfattas av riksintresse för kulturmiljö – Dalarö – Jutholmen – Dalarö
  skans [AB 605] – Dalarö sommarnöjesmiljö utvecklad under 1800-talets slut ur den tidigare
  bebyggelsen. Uttryck för riksintresset: Bebyggelsemönstret och bebyggelse i Dalarö samhälle med
  societetshus, hotell och sommarvillor som avspeglar den fashionabla sommarorten.
  —————————————
  Bland annat så har en av ”handläggarna” tidigare jobbat på Tyresö kommun och där så var man duktiga på att misstolka PBL.

 10. Egentligen framstår det som ett ganska roande skämt att ni vill tvinga folk att bygga trähus. Fattar ni inte att ni gör bort er?

   • Helt rätt Stefan och Göran, det är klart att ni vill behålla er stolta förort, svensk och obesudlad som det alltid har varit. Vem vet, om ni tillåter detta vad blir då nästa steg? Kanske folk från Skärholmen eller Tensta…

 11. Det finns redan gott om exempel på helt miljöfrämmande byggnader som Haninge kommun gett ok på i känsliga lägen; små öar/kobbar, uddar, sjötomter vid farleder, mitt i gammaldags bebyggelse etc. I många fall byggda av ”välbemedlade” och/eller kända personer. Man kan tycka vad man vill om det. Men så är det.
  Jag tycker dessa hus ser förskräckliga ut. Vräkiga, fula och trista exempel på ägarnas attityd att ”Jag kan göra som jag vill för jag har resurser att tvinga igenom min vilja”. När dom sen tröttnar och säljer står eländet kvar. Suck!
  Amelia är uppenbarligen mer angelägen om att få bygga huset på sitt sätt än om att bo i Dalarö. Hade hon älskat Dalarö för vad det är, som jag gör, så hade hon säkert tänkt till och anpassat sitt hus till egen, grannars och efterföljande ägares glädje. Nu är ingen glad. Hon känner sig utmobbad. Stackars rika flicka! Hon är mycket långt från Strindberg och hans kärlek till Kymmendö som han saknade hela livet när han inte var välkommen tillbaka efter att ha skrivit Hemsöborna.

  Men!
  Den stora fråga är om det har något värde att en miljö som Dalarö är enhetlig för att många tycker det är vackert eller om Dalarö ska bli ett område som vilket annat som helst där kreativa arkitekter kan få utlopp för idéer tillsammans med rika individer som finansierar dessa.
  Min personliga uppfattning är att det finns ett värde i att Dalarö behåller sin sekelskifteskänsla så långt som möjligt. Låt det vara lite Skansen-prägel.
  Hellre Änglamark än Deutschneyland!
  Älska och bevara Dalarö!

 12. Jag förstår er precis! Skillnaden mellan den gamla ritningen och den nya är minimal och fortfarande störande eftersom det är själva huskroppen som är avvikande – både vad gäller material som design. Finns det ett kulturarv så ska man förvalta det kulturarvet, i annat fall kallas det inte för kulturARV.

  Amelia Adamo får väl som alla andra finna sig i de regler som nu gäller för denna del av Dalarö. Det finns säkert andra mer passande områden för hennes bygge där hon kan köpa tomt.
  Kämpa på!

 13. Om jag skall flytta till Dalarö kanske jag är tvungen att be någon i Dalarös vänner att rita huset åt mig. Detta luktar avundsjuka eller missunnsamhet från grannarna. Vistas en hel del på Dalarö och kan lugnt säga att en del av de nybyggda husen inte utstrålar Dalaröstil snarare modulhus ala villaförort.

 14. Jag har fastigheter på Dalarö/Smådalarö och har inget problem med detta. Dock är det väl lite sunt att folk bevara skärgårdsstilen i majoritet. Men lättare för mig att att detta är ok då jag inte ser stället från mina. Men…tycker hon ska få känna sig välkommen ut till denna vackra plats! Det hade varit hemskt tråkigt om ett fint kulturhus rivits för ett sånt här projekt. Men detta är inte fallet nu..så. Ok för mig. Välkommen Adamo.

 15. Tycker det är väldigt lustigt att folk protesterar så hårt mot ett hus som nån annan skall bo i, skall ni bestämma hur huset ska vara utformat, vilka materialval som skall finnas mm?
  Ni vill kanske även bestämma vilken sorts hund man får ha, den måste vara Dalarö godkänd? Kläder? Rosa kläder är inte Dalarö, där ska man ha rutig skjorta, inte randig osv.
  Får man ha vita rosor i sin trädgård, eller är det bara röda ni godkänner?

  Blir ju bara patetiskt att det ens kommer upp i tidningarna om detta och ni Dalaröbor gör er till allmänt åtlöje.

 16. Det vore ju synd om inte Adamos hus ser ut som de resterande husen i rikemansskärgården. Tänka sig ett hus i betong, så förfärligt. Tänk om hon spelar hög musik på kvällarna, som inte passar in i samhället. Och tänk och hon kanske bjuder in någon som är mörkhyad… där ni, då är idyllen på väg rakt ner i fördärvet….. Väx upp gott folk och låt henne bygga sitt eget hus så som hon vill ha det. Läste en artikel om det här och folk överklagar som bor 400 m bort, helt sinnessjukt.

 17. Fattar inte varför Amelia vill bo just på Dalarö, Dalaröstilen tycks hon ju inte gilla. Och den sköna stämningen lär hon inte känna av för hon blir inte välkommen här, inte som betongprimadonna. Det gäller att anpassa sig lite och ta hänsyn.
  Betongpalatset passar inte här, herrans fult är det också. Mitt ärliga tips: Bygg huset på en annan ort!

 18. Ni som tycker att hon ska få bygga ett så fult hus bör ta och åka till Dalarö och gå omkring å titta på alla fina hus som har stått där länge och väl. Visst finns det ett å annat som inte passar in direkt, men hennes hus är rena miljöförstörningen där!
  Ta en titt på min fotosida, bland alla lastbilar finns där ett album med bider från bl.a Dalarö. https://picasaweb.google.com/112261577144459648738

 19. Mycket snack om kulturarv här… Tror ni att husen alltid sett likadana ut på Dalarö? Kultur utvecklas av människor som vågar göra något nytt… Om några hundra år kanske alla hus på Dalarö byggs i betong och det blir protester när någon börjar bygga i trä… Amelia kommer nog hitta ett trevligare ställe att bo på.

 20. Är du en vuxen människa? Skall du sitta fnysa åt henne när hon passerar Strand Hotell eller Mysingen för att hon byggt ett hus i betong? I mitt tycke finns det massor av saker på Dalarö som då inte ingår i en gammal klassisk skärgårdsidyll. stadsjeepar, jättemotorbåtar, vattenscootrar och rosa lacosteskjortor. Glad att jag köpte på västkusten istället.

 21. Sandlådenivå. Tänk om Gotlänningarna ” fryste ut” alla med stenhus! Låt Amelia bygga och känna sig välkommen!

 22. Den dag Amelia får bygga sitt hus, och jag hoppas hon står på sig, ska jag knäcka en flaska champagne och höja en skål för frihet mot mot idiotisk inskränkthet! Alla Dalaröbor borde se von Triers ”Dogville”.

  • Är inte alls själv berörd av denna ort, bor i Skåne och jag tror att det givetvis finns de som kommenterar pga andra orsaker än själva sakfrågan men om man besöker olika samhällen så är det onekligen så att vissa ser mycket trevligare och mer tilltalande ut.
   Det tror jag alla håller med om.

   Exempel på samhälle som känns mer gemytliga: Torekov och kanske Dalarö(har aldrig varit där) och samhällen som inte känns riktigt lika gemytligt, Höllviken i Skåne mfl.

   Hur får man då ett samhälle som är gemytligt, jo med byggregler, planer och strategier.
   Vad krävs att gemytet(tomtpriserna) skall bestå? Följ reglerna gör endast undantag när det inte förändrar karaktären.

   Allt annat är ett resultat av svaga tjänstemän och kan resultera i uppståndelse av nya miljonprogram.

   Att man skall gå med på allting utan att kritiskt granska och ifrågasätta är endast ett tecken på svag karaktär hos denne. Inte våga ta ställning. Vill inte säga typiskt svenskt men det ligger nära.

 23. Snälla – kryp upp ur sandlådan!

  Jag har svårt att förstå hur man kan dra nedanstående slutsatser om Amelia Adamo för att hon vill bygga en villa. Jag tycker det är lågt och säger mer om de som kommenterat än om Adamo – det luktar missunnsamhet lång väg!

  ”Jag kan göra som jag vill för jag har resurser att tvinga igenom min vilja”.
  ”personen ifråga anser sig tydligen stå i en klass för sig själv!
  ”hatattacker på svenskt kulturarv”
  ”Inte faen ska ho komma o tro att ho ä bättre än oss på Dalarö!”

  Att man sen tycker att villan är ful eller vacker är en smaksak.

 24. Hur är det möjligt att inte nytänkande får plats i dagens samhälle och att det är ett gång bakåtsträvare som ska få bestämma vilket hus man ska få bygga? Låter helt befängt. Skämmes dalaröbor som håller på med vuxenmobbing på detta sätt.

 25. Har läst alla kommentarer hittills. Här är det två tydliga sorters ”motståndare” till Amelias byggprojekt; dels de som tycker att en viss typ av hus är fula och därför inte ska finnas på Dalarö där bara en sort är godkänd, dels de som ser på framgångsrika människor som några man kan uttala sig nedsättande om utan att skämmas. Det känns som det är närbesläktat med mobbning och mycket beklämmande. Vi är många som fått en känga av dessa bittra personer, kanske deras sätt att hävda sig – genom att trampa på någon annan?

  • Är inte alls själv berörd av denna ort, bor i Skåne och jag tror att det givetvis finns de som kommenterar pga andra orsaker än själva sakfrågan men om man besöker olika samhällen så är det onekligen så att vissa ser mycket trevligare och mer tilltalande ut.
   Det tror jag alla håller med om.

   Exempel på samhälle som känns mer gemytliga: Torekov och kanske Dalarö(har aldrig varit där) och samhällen som inte känns riktigt lika gemytligt, Höllviken i Skåne mfl.

   Hur får man då ett samhälle som är gemytligt, jo med byggregler, planer och strategier.
   Vad krävs att gemytet(tomtpriserna) skall bestå? Följ reglerna gör endast undantag när det inte förändrar karaktären.

   Allt annat är ett resultat av svaga tjänstemän och kan resulter i uppståndelse av nya miljonprogram.

   Att man skall gå med på allting utan att kritiskt granska och ifrågasätta är endast ett tecken på svag karaktär hos denne. Inte våga ta ställning. Vill inte säga typiskt svenskt men det ligger nära.

 26. Ni är rätt korkade i kommentarerna. Det finns alltså regler hur man får bygga, men de gäller visst inte Adamo. Dalaröbor reagerar så klart på det.

  Bra jobbat Dalarövänner, bry er inte om trailertrashkommentarer, de vet inte vad de pratar om.

  Adamo, om du läser detta. Du kan bättre, skärpning.

 27. Vi som kommer bo allra närmast Amelia har absolut inget emot varken Amelia eller hennes hus. Vi säger istället: Varmt välkomment tillbaka till Dalarö och lycka till med bygget! / Mia

 28. Hej, tack för alla spontana kommentarer som artikeln i kvällstidningen gett upphov till.
  Jag uppmuntrar alla att ta del av materialet på denna hemsida för att förstå bakgrunden och se det större samanhanget. Här kan ni bland annat ta del av rådande detaljplan, q-märkning och skyddet som klassningen som Riksintresse innebär. Här avhandlas även andra planerade byggen, på ön och i andra kulturmiljöer.

  Med förhoppningar om en fortsatt, mer saklig debatt

  /Admin

 29. Protesterna handlar inte om att skapa reservat. Det handlar om respekt för ett arv i en tid när likriktning och framför allt historielöshet förstör miljöer för mycket lång tid framöver. Sverige har en fantastisk trähustradition från norrland till västkust och ligger i framkant när det gäller modern trähusbebyggelse. Vad är det för arkitekt som har så begränsad kunskap om Dalarös särart?
  Nu har Amelia Adamo fått sitt (obegripliga) bygglov. Men det handlar inte bara om ett bygglov. Det handlar om socialt samspel, att förstå att man är en del av någonting och att kunna lyssna.

 30. Hej Marie,
  Du är välkommen med kommentarer och du får så klart uttrycka vilka åsikter du vill så länge de inte är diskriminerande eller ligger till grund för förtal. Tyvärr diskvalificerar dina ogrundade anklagelser ditt inlägg.

  Om du verkligen är intresserad av dessa frågor kan jag rekommendera dig att läsa lite av materialet på dalarosvanner.se. Då kommer du förstå att vi inte är emot att det byggs på ön, tvärt om. Detta handlar bara om HUR det byggs. Det förslag för Lyngsåsa som nu verkat gå igenom bygger på det alternativförslag som dalarös vänner lät ta fram. Till skillnad från byggbolagets ursprungliga förslag ger detta dalaröborna access till tomten och vattnet vilket jag tror att även du kan uppskatta? Antalet bostäder är i princip detsamma.

  Ej heller i Amelia-fallet handlade det om att stoppa något bygge, utan om HUR det får byggas utifrån de regler och riktlinjer som gäller (tomten ligger inom ett område klassat som kulturellt riksintresse). Detta handlar inte om en person eller ett hus utan är en långt större principfråga. Det finns något som i lagen kallas prejudikat vilket mycket förenklat innebär att att ett undantag blir till en regel. Man får egentligen inte bygga i betong eftersom Dalarös trähusmiljö är unik. Nu har man i och med Amelias hus brutit mot detta vilket kan komma att påverka hela öns bebyggelse och karaktär på lite sikt.

  Processen kring Strand har varit positiv, sannolikt på grund av att kommun och byggbolag har lärt sig att lyssna till medborgarna efter Lyngsåsa-ärendet. Så vitt jag vet har inte Veidekkes förslag mött något motstånd, varken från oss eller någon annan? Tvärt om. Läs gärna mer om förslaget på dalarosvanner.se. Om du har annan information så får du gärna dela med dig!

  Jag tror att vi i grund och botten vill samma saker. Jag och andra i nätverket värnar bara om att samhällets expansion skall ske på ett sätt som tillför orten och dess innevånare värde och inte bara konsumerar de kvaliteter som finns i kommersiella syften. Den dagen det inte finns engagemang är öns dagar definitivt räknade!

  Vi har alla har ett ansvar att ta reda på fakta och tänka ett varv till innan vi använder flera utropstecken efter varje mening. Vi måste också undvika elak ryktesspridning eftersom det, om något, är sandlådenivå och faktiskt kriminellt då det kan betraktas som förtal.

  Hör gärna av dig med frågor, funderingar eller information.

  Med vänliga hälsningar
  /Moderator

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>