Efter Lyngsåsa: dalaröborna fick vara med i Strand-projektet

Dalaröbornas kulturmiljöengagemang i Lyngsåsa-ärendet, som ledde till ett småskaligt alternativförslag (se här), har påverkat andra byggprojekt. När byggbolaget Veidekke började projektera Strand hotel-tomten i Dalarö hamn, valde man att i ett tidigt skede engagera dalaröborna. Genom allmänna informationsmöten och gåturer på tomten har byborna fått diskutera olika lösningar med arkitekter och byggare. Allt utmynnade i en arkitekttävling som vanns av Brunnberg & Forshed. Vid ett välbesökt möte i Tullhuset den 7 november presenterades det vinnande förslaget (se här). Innan ett detaljplaneförslag presenteras vill Veidekke höra vad dalaröborna tycker om arkitekternas skisser. Medborgarnas kunskaper och erfarenheter blir värdefulla i hela planprocessen – inte bara i det formella slutliga samrådet. Så kan planprocessen bli smidigare – och kortare. Om man får chansen att påverka överklagar man kanske mindre?

Lyngsåsa-ärendet lärde plan- och byggbranschen att se medborgaren som en tillgång – inte som ett prblem.

Lär mer om Strand-projektet på www.haninge.se/strand

En reaktion på “Efter Lyngsåsa: dalaröborna fick vara med i Strand-projektet

  1. Det nya sk Hamnmagasinet känns som för dominerande och klumpigt.
    Dessutom 1 : Stackare som skall rengöra glasfasaden i tid och otid.
    Dessutom 2 : Pallar glasfasaden för en sydvästlig storm? Vindtrycket mot den svaga glasfasaden är då ca 13 ggr större jämfört med normal vindstyrka, och än mer vid stormbyar.
    I övrigt ser de nya kåkarna okey ut. Men hallå arkitekter ! Lavgrön och dyster fasadmålning ute i den egentliga skärgården !? Det passar inte alls in i den allmäna miljön.
    Har man noga gått igenom det praktiska fallet sydvästlig storm med sammanhängande onormalt högt vattenstånd? Vi som har sommarställen med strandtomt ute på öarna under de senaste 55-60 år vet vad som händer, nämligen betydande reperationer vilket har hänt ca 3 ggr under denna tidsperiod.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>